Recepti za proizvodnju kraft piva

AMERICAN PALE ALE

 

Maestro : Pegaz

Količina: 26 litara

Sastojci

 Količina Sastojak Vrsta
 6,00 kilograma ječmeni slad PILSEN
 600 grama ječmeni slad CARE RED
 700 grama ječmeni slad MUNCH
 13 grama hmelj MAGNUM
 26 grama hmelj CHALLENGER
 11,5 grama kvasac SAFALE US05

UKOMLJAVANJE

U pripremljenu posudu BM-S400M-1 sipati 21 litra vode zagrejati na 66° C. Dok se voda zagreva slad treba samleti propuštajući ga kroz mlin tako da zrna budu polomljena. Kad je voda zagreana dodati mešavinu slada. Podesiti pumpu, i nakon 60 minuta ukomljavanja podignuti temperaturu na 78° C 10 minuta

CEĐENJE

Nakon ceđenja isprati sa 16 litara vode zagrejane u posudi BM-D300-1B na 78° C. Prilikom ceđenja i ispiranja temeraturu u posudi za kuvanje podesite na BOILING.

KUVANJE

Zagrejati do ključanja, i čim počne ključanje dodati 13 gr hmelja Magnum. 55 mituta od početka ključanja dodati 26 gr hmelja Challenger. Kuvanje traje 60 minuta.

HLAĐENJE

Sladovina treba u što kraćem roku ohladiti do 20° C.Čiler C-8.8 priključiti na slavinu hladne vode, drugi kraj na ispust. Prethodno u dezinfekovanoj čaši 1 decilitar proključale vode ohlađene na 25° C dodati suvi kvasac Safale US-05 i ostaviti 30 minuta da miruje.

FERMETACIJA

Kad se sladovina ohladi na slavini sa posude za kuvanje pretoči se u fermetor FER-32VV . Promeša se nekoliko minuta radi aeracije. Napuniti menzuru sladovinom i aerometrom izmeriti gustinu. Aerometar bi trebao da pokaže početnu gustinu od 1.050. U fermetor zatim dodaj pripremljeni kvasac i promešati. Postaviti vrenjaču na poklopac i sipati do naznačene crte prokuvanu vodu ili alkohol. kad se fermetor zatvori promenuće se nivo vode u vrenjači. Frmetor ostaviti na temeraturu od 18-22° C 7 do 10 dana.

FLAŠIRANJE I ODLEŽAVANJE

Nakon 7 dana, izmeriti gostinu piva, dva dana za redom. Ako je gustina nepromenjena, oko 1.014, vrenje je završeno. Pivo pretoči u falaše, ili kegove.Gaziranost dobijamo dodavanjem šećera (dekstroze) u prahu ili rastvoru. Oko 7 gr po litru piva. Flaše zatvoriti i na temperaturi oko 20° C u tamnoj prostoriji držati 10 dana. Nakon toga flaše preneti u frižider.

BELGIJSKO PŠENIČNO

 

Maestro : Pegaz

Količina: 26 litara

Sastojci

 

 Količina Sastojak Vrsta
 5,00 kilograma ječmeni slad PILSEN
 1,30 kilograma pšenični slad WHAET BLANC
 13 grama hmelj MAGNUM
 26 grama hmelj STYRIAN GOLDING
 11,5 grama kvasac SAFBREW WB-06

UKOMLJAVANJE

U pripremljenu posudu BM-S400M-1 sipati 21 litra vode zagrejati na 45° C. Dok se voda zagreva slad treba samleti propuštajući ga kroz mlin tako da zrna budu polomljena. Kad je voda zagreana dodati mešavinu slada. Podesiti pumpu, i lagano zagrevaj desetak minuta do 62° C održavaj temeraturu 60 minuta, zatim 20 minuta 70°C i na kraju podignuti temperaturu na 78° C Na ovoj temeraturi treba ukomljavati 2 minuta.

CEĐENJE

Nakon ceđenja isprati sa 16 litara vode zagrejane u posudi BM-D300-1B na 78° C. Prilikom ceđenja i ispiranja temeraturu u posudi za kuvanje podesite na BOILING

KUVANJE

Zagrejati do ključanja. Na 15 mimutu od početka ključanja dodati 13 gr hmelja Magnum. 85 mituta od početka ključanja dodati 26 gr hmelja Styrian Golding. Kuvanje traje 90 minuta.

HLAĐENJE

Sladovina treba u što kraćem roku ohladiti do 20° C.Čiler C-8.8 priključiti na slavinu hladne vode, drugi kraj na ispust. Prethodno u dezinfekovanoj čaši 1 decilitar proključale vode ohlađene na 25° C dodati suvi kvasac Safbrew WB-06 i ostaviti 30 minuta da miruje.

FERMETACIJA

Kad se sladovina ohladi na slavini sa posude za kuvanje pretoči se u fermetor FER-32VV . Promeša se nekoliko minuta radi aeracije. Napuniti menzuru sladovinom i aerometrom izmeriti gustinu. Aerometar bi trebao da pokaže početnu gustinu od 1.046. U fermetor zatim dodaj pripremljeni kvasac i promešati. Postaviti vrenjaču na poklopac i sipati do naznačene crte prokuvanu vodu ili alkohol. kad se fermetor zatvori promenuće se nivo vode u vrenjači. Frmetor ostaviti na temeraturu od 18-22° C 7 do 10 dana.

FLAŠIRANJE I ODLEŽAVANJE

Nakon 7 dana, izmeriti gostinu piva, dva dana za redom. Ako je gustina nepromenjena, oko 1.012, vrenje je završeno. Pivo pretoči u falaše, ili kegove.Gaziranost dobijamo dodavanjem šećera (dekstroze) u prahu ili rastvoru. Oko 10 gr po litru piva. Flaše zatvoriti i na temperaturi oko 20° C u tamnoj prostoriji držati 10 dana. Nakon toga flaše preneti u frižider.

DRY IRISH STOUT

 

Maestro : Pegaz

Količina: 26 litara

Sastojci

 Količina Sastojak Vrsta
 4,00 kilograma ječmeni slad PALE ALE
 1.30 kilograma ječmeni slad CARAPILS
 700 grama ječmeni slad ROASTED BARLEY
 65 grama hmelj EAST KENT GOLDINGS
 5 grama mahovina IRSKA MAHOVINA
 11,5 grama kvasac SAFALE S-04

UKOMLJAVANJE

U pripremljenu posudu BM-S400M-1 sipati 21 litra vode zagrejati na 68° C. Dok se voda zagreva slad treba samleti propuštajući ga kroz mlin tako da zrna budu polomljena. Kad je voda zagreana dodati mešavinu slada. Podesiti pumpu, i narednih 60 minuta ukomljavaš na toj temperaturi, zatim 10 minuta povisi temeraturu na 75° C.

CEĐENJE

Nakon ceđenja isprati sa 16 litara vode zagrejane u posudi BM-D300-1B na 75° C. Prilikom ceđenja i ispiranja temeraturu u posudi za kuvanje podesite na BOILING.

KUVANJE

Zagrejati do ključanja. Čim počne klučanje dodati 65 gr hmelja East Kent Goldings. 45 mituta od početka ključanja dodati 5 gr Irske mahovine. Kuvati još 15 minuta. Ukupno ključanje traje 60 minuta.

HLAĐENJE

Sladovina treba u što kraćem roku ohladiti do 20° C.Čiler C-8.8 priključiti na slavinu hladne vode, drugi kraj na ispust. Prethodno u dezinfekovanoj čaši 1 decilitar proključale vode ohlađene na 25° C dodati suvi kvasac Safale S-04 i ostaviti 30 minuta da miruje.

FERMETACIJA

Kad se sladovina ohladi na slavini sa posude za kuvanje pretoči se u fermetor FER-32VV . Promeša se nekoliko minuta radi aeracije. Napuniti menzuru sladovinom i aerometrom izmeriti gustinu. Aerometar bi trebao da pokaže početnu gustinu od 1.040. U fermetor zatim dodaj pripremljeni kvasac i promešati. Postaviti vrenjaču na poklopac i sipati do naznačene crte prokuvanu vodu ili alkohol. kad se fermetor zatvori promenuće se nivo vode u vrenjači. Frmetor ostaviti na temeraturu od 17° C 7 do 10 dana.

FLAŠIRANJE I ODLEŽAVANJE

Nakon 7 dana, izmeriti gostinu piva, dva dana za redom. Ako je gustina nepromenjena, oko 1.006, vrenje je završeno. Pivo pretoči u falaše, ili kegove.Gaziranost dobijamo dodavanjem šećera (dekstroze) u prahu ili rastvoru. Oko 7 gr po litru piva. Flaše zatvoriti i na temperaturi oko 20° C u tamnoj prostoriji držati 10 dana. Nakon toga flaše preneti u frižider.

PŠENIČNO PIVO

 

Maestro : Pegaz

Količina: 26 litara

Sastojci

 Količina Sastojak Vrsta
 3,50 kilograma ječmeni slad MUNICH TYPE 1
 2,40 kilograma pšenični slad SVETLA
 1,30 kilograma pšenični slad TAMNA
 30 grama hmelj MAGNUM
 30 grama hmelj SAAZ
 11,5 grama kvasac SAFBREW WB-06

UKOMLJAVANJE

U pripremljenu posudu BM-S400M-1 sipati 28 litra vode zagrejati na 52° C. Dok se voda zagreva slad treba samleti propuštajući ga kroz mlin tako da zrna budu polomljena. Kad je voda zagreana dodati mešavinu slada. Podesiti pumpu, Na toj temperaturi ukomljavati 15 minuta.I trideset minuta na 62° C , zatim 30 minuta 72°C.

CEĐENJE

Nakon ceđenja isprati sa 13 litara vode zagrejane u posudi BM-D300-1B na 75° C. Prilikom ceđenja i ispiranja temeraturu u posudi za kuvanje podesite na BOILING.

KUVANJE

Zagrejati do ključanja. Na 15 mimutu od početka ključanja dodati 30 gr hmelja Magnum. 45 mituta od početka ključanja dodati 30 gr hmelja Saaz. Kuvanje traje 60 minuta.

HLAĐENJE

Sladovina treba u što kraćem roku ohladiti do 20° C.Čiler C-8.8 priključiti na slavinu hladne vode, drugi kraj na ispust. Prethodno u dezinfekovanoj čaši 1 decilitar proključale vode ohlađene na 25° C dodati suvi kvasac Safbrew WB-06 i ostaviti 30 minuta da miruje.

FERMETACIJA

Kad se sladovina ohladi na slavini sa posude za kuvanje pretoči se u fermetor FER-32VV . Promeša se nekoliko minuta radi aeracije. Napuniti menzuru sladovinom i aerometrom izmeriti gustinu. Aerometar bi trebao da pokaže početnu gustinu od 1.050. U fermetor zatim dodaj pripremljeni kvasac i promešati. Postaviti vrenjaču na poklopac i sipati do naznačene crte prokuvanu vodu ili alkohol. kad se fermetor zatvori promenuće se nivo vode u vrenjači. Frmetor ostaviti na temeraturu od 18-24° C 7 do 10 dana.

FLAŠIRANJE I ODLEŽAVANJE

Nakon 7 dana, izmeriti gostinu piva, dva dana za redom. Ako je gustina nepromenjena, oko 1.014, vrenje je završeno. Pivo pretoči u falaše, ili kegove.Gaziranost dobijamo dodavanjem šećera (dekstroze) u prahu ili rastvoru. Oko 10 gr po litru piva. Flaše zatvoriti i na temperaturi oko 20° C u tamnoj prostoriji držati 10 dana. Nakon toga flaše preneti u frižider.

STOUT

 

Maestro : Pegaz

Količina: 26 litara

Sastojci

 

 Količina Sastojak Vrsta
 5,20 kilograma ječmeni slad PILSEN
 400 grama ječmeni slad CARA GOLD
 700 grama ječmeni slad CHOCOLAT
 700 grama ječmeni slad BLACK
 13 grama hmelj MAGNUM
 65 grama hmelj SAAZ
11,5 grama kvasac SAFBREW S-33

UKOMLJAVANJE

U pripremljenu posudu BM-S400M-1 sipati 21 litra vode zagrejati na 62° C. Dok se voda zagreva slad treba samleti propuštajući ga kroz mlin tako da zrna budu polomljena. Kad je voda zagreana dodati mešavinu slada. Podesiti pumpu, i narednih 70 minuta ukomljavaš na toj temperaturi, zatim 10 minuta povisi temeraturu na 72° C. Na kraju podignuti temperaturu na 78° C Na ovoj temeraturi treba ukomljavati 10 minuta.

CEĐENJE

Nakon ceđenja isprati sa 16 litara vode zagrejane u posudi BM-D300-1B na 78° C. Prilikom ceđenja i ispiranja temeraturu u posudi za kuvanje podesite na BOILING.

KUVANJE

Zagrejati do ključanja. Čim počne klučanje dodati 13 gr hmelja Magnum. 30 mituta od početka ključanja dodati 40 gr hmelja Saaz i 25 gr na 50 minutu. Kuvati još 10 minuta. Ukupno ključanje traje 60 minuta.

HLAĐENJE

Sladovina treba u što kraćem roku ohladiti do 20° C.Čiler C-8.8 priključiti na slavinu hladne vode, drugi kraj na ispust. Prethodno u dezinfekovanoj čaši 1 decilitar proključale vode ohlađene na 25° C dodati suvi kvasac Safbrew WB-06 i ostaviti 30 minuta da miruje.

FERMETACIJA

Kad se sladovina ohladi na slavini sa posude za kuvanje pretoči se u fermetor FER-32VV . Promeša se nekoliko minuta radi aeracije. Napuniti menzuru sladovinom i aerometrom izmeriti gustinu. Aerometar bi trebao da pokaže početnu gustinu od 1.060. U fermetor zatim dodaj pripremljeni kvasac i promešati. Postaviti vrenjaču na poklopac i sipati do naznačene crte prokuvanu vodu ili alkohol. kad se fermetor zatvori promenuće se nivo vode u vrenjači. Frmetor ostaviti na temeraturu od 18-22° C 7 do 10 dana.

FLAŠIRANJE I ODLEŽAVANJE

Nakon 7 dana, izmeriti gostinu piva, dva dana za redom. Ako je gustina nepromenjena, oko 1.015, vrenje je završeno. Pivo pretoči u falaše, ili kegove.Gaziranost dobijamo dodavanjem šećera (dekstroze) u prahu ili rastvoru. Oko 7 gr po litru piva. Flaše zatvoriti i na temperaturi oko 20° C u tamnoj prostoriji držati 10 dana. Nakon toga flaše preneti u frižider.

Imate recept koji bi želeli da podelite sa našim pivarima?