Recepti za proizvodnju kraft piva
AMERICAN PALE ALE
Maestro : Pegaz
Količina: 26 litara
Sastojci
Količina | Sastojak | Vrsta |
---|---|---|
6,00 kilograma | ječmeni slad | PILSEN |
600 grama | ječmeni slad | CARE RED |
700 grama | ječmeni slad | MUNCH |
13 grama | hmelj | MAGNUM |
26 grama | hmelj | CHALLENGER |
11,5 grama | kvasac | SAFALE US05 |
UKOMLJAVANJE
U pripremljenu posudu BM-S400M-1 sipati 21 litra vode zagrejati na 66° C. Dok se voda zagreva slad treba samleti propuštajući ga kroz mlin tako da zrna budu polomljena. Kad je voda zagreana dodati mešavinu slada. Podesiti pumpu, i nakon 60 minuta ukomljavanja podignuti temperaturu na 78° C 10 minuta
CEĐENJE
Nakon ceđenja isprati sa 16 litara vode zagrejane u posudi BM-D300-1B na 78° C. Prilikom ceđenja i ispiranja temeraturu u posudi za kuvanje podesite na BOILING.
KUVANJE
Zagrejati do ključanja, i čim počne ključanje dodati 13 gr hmelja Magnum. 55 mituta od početka ključanja dodati 26 gr hmelja Challenger. Kuvanje traje 60 minuta.
HLAĐENJE
Sladovina treba u što kraćem roku ohladiti do 20° C.Čiler C-8.8 priključiti na slavinu hladne vode, drugi kraj na ispust. Prethodno u dezinfekovanoj čaši 1 decilitar proključale vode ohlađene na 25° C dodati suvi kvasac Safale US-05 i ostaviti 30 minuta da miruje.
FERMETACIJA
Kad se sladovina ohladi na slavini sa posude za kuvanje pretoči se u fermetor FER-32VV . Promeša se nekoliko minuta radi aeracije. Napuniti menzuru sladovinom i aerometrom izmeriti gustinu. Aerometar bi trebao da pokaže početnu gustinu od 1.050. U fermetor zatim dodaj pripremljeni kvasac i promešati. Postaviti vrenjaču na poklopac i sipati do naznačene crte prokuvanu vodu ili alkohol. kad se fermetor zatvori promenuće se nivo vode u vrenjači. Frmetor ostaviti na temeraturu od 18-22° C 7 do 10 dana.
FLAŠIRANJE I ODLEŽAVANJE
Nakon 7 dana, izmeriti gostinu piva, dva dana za redom. Ako je gustina nepromenjena, oko 1.014, vrenje je završeno. Pivo pretoči u falaše, ili kegove.Gaziranost dobijamo dodavanjem šećera (dekstroze) u prahu ili rastvoru. Oko 7 gr po litru piva. Flaše zatvoriti i na temperaturi oko 20° C u tamnoj prostoriji držati 10 dana. Nakon toga flaše preneti u frižider.
BELGIJSKO PŠENIČNO
Maestro : Pegaz
Količina: 26 litara
Sastojci
Količina | Sastojak | Vrsta |
---|---|---|
5,00 kilograma | ječmeni slad | PILSEN |
1,30 kilograma | pšenični slad | WHAET BLANC |
13 grama | hmelj | MAGNUM |
26 grama | hmelj | STYRIAN GOLDING |
11,5 grama | kvasac | SAFBREW WB-06 |
UKOMLJAVANJE
U pripremljenu posudu BM-S400M-1 sipati 21 litra vode zagrejati na 45° C. Dok se voda zagreva slad treba samleti propuštajući ga kroz mlin tako da zrna budu polomljena. Kad je voda zagreana dodati mešavinu slada. Podesiti pumpu, i lagano zagrevaj desetak minuta do 62° C održavaj temeraturu 60 minuta, zatim 20 minuta 70°C i na kraju podignuti temperaturu na 78° C Na ovoj temeraturi treba ukomljavati 2 minuta.
CEĐENJE
Nakon ceđenja isprati sa 16 litara vode zagrejane u posudi BM-D300-1B na 78° C. Prilikom ceđenja i ispiranja temeraturu u posudi za kuvanje podesite na BOILING
KUVANJE
Zagrejati do ključanja. Na 15 mimutu od početka ključanja dodati 13 gr hmelja Magnum. 85 mituta od početka ključanja dodati 26 gr hmelja Styrian Golding. Kuvanje traje 90 minuta.
HLAĐENJE
Sladovina treba u što kraćem roku ohladiti do 20° C.Čiler C-8.8 priključiti na slavinu hladne vode, drugi kraj na ispust. Prethodno u dezinfekovanoj čaši 1 decilitar proključale vode ohlađene na 25° C dodati suvi kvasac Safbrew WB-06 i ostaviti 30 minuta da miruje.
FERMETACIJA
Kad se sladovina ohladi na slavini sa posude za kuvanje pretoči se u fermetor FER-32VV . Promeša se nekoliko minuta radi aeracije. Napuniti menzuru sladovinom i aerometrom izmeriti gustinu. Aerometar bi trebao da pokaže početnu gustinu od 1.046. U fermetor zatim dodaj pripremljeni kvasac i promešati. Postaviti vrenjaču na poklopac i sipati do naznačene crte prokuvanu vodu ili alkohol. kad se fermetor zatvori promenuće se nivo vode u vrenjači. Frmetor ostaviti na temeraturu od 18-22° C 7 do 10 dana.
FLAŠIRANJE I ODLEŽAVANJE
Nakon 7 dana, izmeriti gostinu piva, dva dana za redom. Ako je gustina nepromenjena, oko 1.012, vrenje je završeno. Pivo pretoči u falaše, ili kegove.Gaziranost dobijamo dodavanjem šećera (dekstroze) u prahu ili rastvoru. Oko 10 gr po litru piva. Flaše zatvoriti i na temperaturi oko 20° C u tamnoj prostoriji držati 10 dana. Nakon toga flaše preneti u frižider.
DRY IRISH STOUT
Maestro : Pegaz
Količina: 26 litara
Sastojci
Količina | Sastojak | Vrsta |
---|---|---|
4,00 kilograma | ječmeni slad | PALE ALE |
1.30 kilograma | ječmeni slad | CARAPILS |
700 grama | ječmeni slad | ROASTED BARLEY |
65 grama | hmelj | EAST KENT GOLDINGS |
5 grama | mahovina | IRSKA MAHOVINA |
11,5 grama | kvasac | SAFALE S-04 |
UKOMLJAVANJE
U pripremljenu posudu BM-S400M-1 sipati 21 litra vode zagrejati na 68° C. Dok se voda zagreva slad treba samleti propuštajući ga kroz mlin tako da zrna budu polomljena. Kad je voda zagreana dodati mešavinu slada. Podesiti pumpu, i narednih 60 minuta ukomljavaš na toj temperaturi, zatim 10 minuta povisi temeraturu na 75° C.
CEĐENJE
Nakon ceđenja isprati sa 16 litara vode zagrejane u posudi BM-D300-1B na 75° C. Prilikom ceđenja i ispiranja temeraturu u posudi za kuvanje podesite na BOILING.
KUVANJE
Zagrejati do ključanja. Čim počne klučanje dodati 65 gr hmelja East Kent Goldings. 45 mituta od početka ključanja dodati 5 gr Irske mahovine. Kuvati još 15 minuta. Ukupno ključanje traje 60 minuta.
HLAĐENJE
Sladovina treba u što kraćem roku ohladiti do 20° C.Čiler C-8.8 priključiti na slavinu hladne vode, drugi kraj na ispust. Prethodno u dezinfekovanoj čaši 1 decilitar proključale vode ohlađene na 25° C dodati suvi kvasac Safale S-04 i ostaviti 30 minuta da miruje.
FERMETACIJA
Kad se sladovina ohladi na slavini sa posude za kuvanje pretoči se u fermetor FER-32VV . Promeša se nekoliko minuta radi aeracije. Napuniti menzuru sladovinom i aerometrom izmeriti gustinu. Aerometar bi trebao da pokaže početnu gustinu od 1.040. U fermetor zatim dodaj pripremljeni kvasac i promešati. Postaviti vrenjaču na poklopac i sipati do naznačene crte prokuvanu vodu ili alkohol. kad se fermetor zatvori promenuće se nivo vode u vrenjači. Frmetor ostaviti na temeraturu od 17° C 7 do 10 dana.
FLAŠIRANJE I ODLEŽAVANJE
Nakon 7 dana, izmeriti gostinu piva, dva dana za redom. Ako je gustina nepromenjena, oko 1.006, vrenje je završeno. Pivo pretoči u falaše, ili kegove.Gaziranost dobijamo dodavanjem šećera (dekstroze) u prahu ili rastvoru. Oko 7 gr po litru piva. Flaše zatvoriti i na temperaturi oko 20° C u tamnoj prostoriji držati 10 dana. Nakon toga flaše preneti u frižider.
PŠENIČNO PIVO
Maestro : Pegaz
Količina: 26 litara
Sastojci
Količina | Sastojak | Vrsta |
---|---|---|
3,50 kilograma | ječmeni slad | MUNICH TYPE 1 |
2,40 kilograma | pšenični slad | SVETLA |
1,30 kilograma | pšenični slad | TAMNA |
30 grama | hmelj | MAGNUM |
30 grama | hmelj | SAAZ |
11,5 grama | kvasac | SAFBREW WB-06 |
UKOMLJAVANJE
U pripremljenu posudu BM-S400M-1 sipati 28 litra vode zagrejati na 52° C. Dok se voda zagreva slad treba samleti propuštajući ga kroz mlin tako da zrna budu polomljena. Kad je voda zagreana dodati mešavinu slada. Podesiti pumpu, Na toj temperaturi ukomljavati 15 minuta.I trideset minuta na 62° C , zatim 30 minuta 72°C.
CEĐENJE
Nakon ceđenja isprati sa 13 litara vode zagrejane u posudi BM-D300-1B na 75° C. Prilikom ceđenja i ispiranja temeraturu u posudi za kuvanje podesite na BOILING.
KUVANJE
Zagrejati do ključanja. Na 15 mimutu od početka ključanja dodati 30 gr hmelja Magnum. 45 mituta od početka ključanja dodati 30 gr hmelja Saaz. Kuvanje traje 60 minuta.
HLAĐENJE
Sladovina treba u što kraćem roku ohladiti do 20° C.Čiler C-8.8 priključiti na slavinu hladne vode, drugi kraj na ispust. Prethodno u dezinfekovanoj čaši 1 decilitar proključale vode ohlađene na 25° C dodati suvi kvasac Safbrew WB-06 i ostaviti 30 minuta da miruje.
FERMETACIJA
Kad se sladovina ohladi na slavini sa posude za kuvanje pretoči se u fermetor FER-32VV . Promeša se nekoliko minuta radi aeracije. Napuniti menzuru sladovinom i aerometrom izmeriti gustinu. Aerometar bi trebao da pokaže početnu gustinu od 1.050. U fermetor zatim dodaj pripremljeni kvasac i promešati. Postaviti vrenjaču na poklopac i sipati do naznačene crte prokuvanu vodu ili alkohol. kad se fermetor zatvori promenuće se nivo vode u vrenjači. Frmetor ostaviti na temeraturu od 18-24° C 7 do 10 dana.
FLAŠIRANJE I ODLEŽAVANJE
Nakon 7 dana, izmeriti gostinu piva, dva dana za redom. Ako je gustina nepromenjena, oko 1.014, vrenje je završeno. Pivo pretoči u falaše, ili kegove.Gaziranost dobijamo dodavanjem šećera (dekstroze) u prahu ili rastvoru. Oko 10 gr po litru piva. Flaše zatvoriti i na temperaturi oko 20° C u tamnoj prostoriji držati 10 dana. Nakon toga flaše preneti u frižider.
STOUT
Maestro : Pegaz
Količina: 26 litara
Sastojci
Količina | Sastojak | Vrsta |
---|---|---|
5,20 kilograma | ječmeni slad | PILSEN |
400 grama | ječmeni slad | CARA GOLD |
700 grama | ječmeni slad | CHOCOLAT |
700 grama | ječmeni slad | BLACK |
13 grama | hmelj | MAGNUM |
65 grama | hmelj | SAAZ |
11,5 grama | kvasac | SAFBREW S-33 |
UKOMLJAVANJE
U pripremljenu posudu BM-S400M-1 sipati 21 litra vode zagrejati na 62° C. Dok se voda zagreva slad treba samleti propuštajući ga kroz mlin tako da zrna budu polomljena. Kad je voda zagreana dodati mešavinu slada. Podesiti pumpu, i narednih 70 minuta ukomljavaš na toj temperaturi, zatim 10 minuta povisi temeraturu na 72° C. Na kraju podignuti temperaturu na 78° C Na ovoj temeraturi treba ukomljavati 10 minuta.
CEĐENJE
Nakon ceđenja isprati sa 16 litara vode zagrejane u posudi BM-D300-1B na 78° C. Prilikom ceđenja i ispiranja temeraturu u posudi za kuvanje podesite na BOILING.
KUVANJE
Zagrejati do ključanja. Čim počne klučanje dodati 13 gr hmelja Magnum. 30 mituta od početka ključanja dodati 40 gr hmelja Saaz i 25 gr na 50 minutu. Kuvati još 10 minuta. Ukupno ključanje traje 60 minuta.
HLAĐENJE
Sladovina treba u što kraćem roku ohladiti do 20° C.Čiler C-8.8 priključiti na slavinu hladne vode, drugi kraj na ispust. Prethodno u dezinfekovanoj čaši 1 decilitar proključale vode ohlađene na 25° C dodati suvi kvasac Safbrew WB-06 i ostaviti 30 minuta da miruje.
FERMETACIJA
Kad se sladovina ohladi na slavini sa posude za kuvanje pretoči se u fermetor FER-32VV . Promeša se nekoliko minuta radi aeracije. Napuniti menzuru sladovinom i aerometrom izmeriti gustinu. Aerometar bi trebao da pokaže početnu gustinu od 1.060. U fermetor zatim dodaj pripremljeni kvasac i promešati. Postaviti vrenjaču na poklopac i sipati do naznačene crte prokuvanu vodu ili alkohol. kad se fermetor zatvori promenuće se nivo vode u vrenjači. Frmetor ostaviti na temeraturu od 18-22° C 7 do 10 dana.
FLAŠIRANJE I ODLEŽAVANJE
Nakon 7 dana, izmeriti gostinu piva, dva dana za redom. Ako je gustina nepromenjena, oko 1.015, vrenje je završeno. Pivo pretoči u falaše, ili kegove.Gaziranost dobijamo dodavanjem šećera (dekstroze) u prahu ili rastvoru. Oko 7 gr po litru piva. Flaše zatvoriti i na temperaturi oko 20° C u tamnoj prostoriji držati 10 dana. Nakon toga flaše preneti u frižider.