Istorija Kraft (Zanatskog) piva

Moderan pokret konzumiranja zanatskog piva potpuno je preokrenuo doživljaj za ljubitelje  piva. Duh i kultura modernog piva vezana su za eksperimentisanje, kreativnost i inovacije.  Proizvođači piva postali su izumitelji novih receptura, umesto da se jednostavno drže starih. Baš zato je konkurencija među kraft pivarama jaka i ubrzava inovacije u proizvodnji zanatskog piva, do same granice onoga što se može zamisliti.

Kao u prvim danima piva, ovaj pokret počeo je kao poljoprivredna revolucija, ovog puta na severozapadu Pacifika u SAD. Mali proizvođači hmelja počeli su da eksperimentišu sa novim sortama hmelja koje su imali divlje nove ukuse  i karakteristične arome u poređenju sa tradicionalnim nemačkim, češkim i engleskim sortama hmelja. A nove sorte otvorile su i nove mogućnosti, pa su odjednom mogli da proizvedu ukuse citrusa, tropskog voća, bora i aromatičnih trava. Ovo je otvorilo vrata i potpuno novim stilovima piva.

Istovremeno, male proizvođače piva u Americi inspirisale su pivske avanture ostatka sveta. Pitali su se zašto Amerikanci moraju da žive sa proizvodima istih 5 velikih pivara i njihovim dosadnim blagim pivima. Počeli su da proizvode piva pretežno u engleskom stilu, ali sa izražajnim američkim hmeljom. Rođena je savremena revolucija piva.

Krajem sedamdesetih godina, kalifornijske pivare, kao što su Anchor Steam i Sierra Nevada, bile su među prvim talasom uspešnih novih “mikro-pivara”. Krajem osamdesetih, pivare, uključujući Kalifornijsku dolinu Anderson i Oregonove Rogue i Deschutes pivare dolaze u centar pažnje. Te 1989. godine, u SAD je bilo 205 pivara. Danas ima preko 4.300 američkih pivara.

A onda se talas iz Amerike proširio u celom svetu. Svi uživaoci piva čeznuli su za novim i posebnim aromama i ukusima. Zato smo sada usred zlatnog doba kraft piva.

 

Šta je kraft pivo?

Craft (kraft) pivarstvo je termin koji doslovno označava zanatsko pivarstvo. Termin se vezuje za pokrete koje promovišu zanatsko pivo i javljaju se širom sveta od sedamdesetih godina prošlog veka. Zanatsko pivarstvo označava pivarstvo koje se vezujuje se nekomercijlalne, nezavisne pivare koje proizvode manje količine piva i gde je stavljen akcenat na kvalitet i arome piva. Zanatsko pivo karakterišu kvalitetni prirodni sastojci, tradicionalna načela proizvodnje i odsustvo procesa filtracije i pasterizacije. Zanatsko pivarstvo ne teži kvantitetu već kvalitetu.

Objasniti prednosti kraft piva nije nimalo lako, jer uživanje u pivu može biti veoma subjektivno i lično iskustvo.

Preko 80% piva koje se konzumira u svetu je industrijsko svetlo pivo. Nije da nešto nije u redu sa svetlim pivom, ali kraft pivo pokrenulo je čitavu jednu pivsku revoluciju i transformisalo ovo piće  u ono što pivo zaista treba biti.

Revolucija je počela kao mala, u podrumima i garažama ljudi koji su tražili bolje pivo. Danas, zanatsko pivo je najbrže rastuće tržište alkoholnih pića na svetu. Moderno zanatsko pivo pomera granice i  inspiriše novu generaciju proizvođača piva, koji su prinuđeni konstantno usavršavaju i redefinišu doživljaj piva.

istorija kraft piva

Kraft pivo je različito na mnogo načina:

Priprema se u malim pivarama. Ovo je bitno jer se radi o malim serijama i posebnoj pažnji koja se posvećuje finim detaljima. Jednostavno ne možete dobiti tu finu nijansu kada štancujete hiljade litara piva u masovnoj industrijskoj proizvodnji.

Pripremaju ga nezavisne pivare. Revolucija kraft piva započela je još 1970-ih kao pobuna na tržištu, uveliko zasićenom istim dosadnim industrijskim pivom. Mali, nezavisni proizvođači ustali su kako bi zanatsku kreativnosti vratili u pivo.

Velike industrijske pivare vode se masovnom prodajom i zaradom – i to se oseti u njihovom pivu. Kraft pivare dele zajedničku strast – i to se zaista oseti u kraft pivu.

Priprema se od 100% prirodnih sastojaka. Da, ovde nema formaldehida. Takođe nema veštačkih aroma, sirupa, aditiva, pojačivača ukusa, boja, konzervanasa  – nema laži! Zamislite prelepa  polja ječma, visoke stabljike hmelja – a to su  iskonski sastojci piva.

Ali postoji nešto kod kraft piva što je teže definisati. To je kultura. Inovacija i kreativnost, prepoznatljiva u mnogim kraft pivarama širom sveta. To je ono što ih čini posebnim.

Ako se tradicionalno pivo može opisati kao muzej istorije, onda je zanatsko pivo vatreni podijum za igru. Kraft pivo  je ono što se dešava sada. Uvek se razvija. Uvek raste. Uvek se menja i pretvara  u nešto novo.

Suština kraft piva nije u pronalaženju piva koje ćete piti celog svog života. Reč je o stalnoj potrazi za novim, zanimljivim i neverovatnim pivom.