Hmelj

Slatkoća pivskog slada traži ukus koji će joj se suprotstaviti, zbog čega se gorak hmelj dodaje u mešavinu prilikom proizvodnje piva. Pre nego što su proizvođači piva počeli da koriste hmelj, mnogi su koristili i različite vrste biljaka i začina, kako bi se suprotstavili slatkoći slada.

Hmelj je uveden u mešavinu i iz razloga što deluje kao prirodni konzervans, jer ima antibakterijske osobine. Proizvođači piva  zadržavaju konačnu kontrolu nad sveukupnom aromatičnom gorčinom, ukusom i aromom njihovog piva, i to načinom na koji unose hmelj u toku procesa proizvodnje.

Postoji preko pedeset različitih vrsta kupastih cvetova hmelja, tako da vrsta hmelja koja je izabrana i tačka procesa u kojoj se hmelj dodaje, stvaraju krajnje različite ukuse piva.

Ako želite sve gorke ukuse i ništa drugo, dodaje se gorkog hmelja na početku procesa ključanja. Ključanje oslobađa aromatične i ukusne osobine hmelja. Ako želite malo gorkog ukusa i neke druge složene arome, tada se aromatični hmelj dodaje u toku procesa ključanja. A ako jednostavno želite lepu nežnu aromu, aromatični hmelj se dodaje na samom kraju.

Kraft pivare unose promene kroz količinu i vrstu sastojaka koje koriste, kao i sam proces proizvodnje.

Hmelj, višegodišnja penjačica sa zelenim plodovima, veoma je slična marihuani. Ženski plodovi proizvode lepljiva ulja koja umiriju i opuštaju. Baš zbog ovog efekta, hmelj se dodaje u pivo, ali i zvog toga što deluje kao prirodni konzervans koji sprečava da se pivo pokvari. Osim što doprinosi gorčini pivskog slada, način na koji se hmelj uvodi u sam proces proizvodnje omogućava proizvođačima kontrolu nak ukusom i aromom njihovog piva. Pre upotrebe hmelja, za aromu su se koristile biljke i začini poput korijandera , muskatnog oraha, hrastovog lista, karanfičića, kamilice i na taj način se suprotstavljalo slatkoći slada.

Za gorak ukus piva, hmelj se dodaje na početku procesa ključanja. Blago gorak ukus se postiže kada se hmelj doda u toku procesa ključanja, a za nežnu aromu, hmelj se dodaje na samom kraju.

Postoji veliki broj različitih vrsta cvetova hmelja.

Plemenit hmelj se smatra klasikom. OVaj hmelj je zaslužan za suptilne , začinske arome u tradicionalnom nemačkom i češkim pilsnerima i lagerima. Karakterišu ih nežne arome mediteranskih začina, sveže trave, zemljastih nota i četinara.

Američke sorte hmelja su najpopularnije među talasom kraft piva. Razlog za to je izražena i intezivna aroma, ali i visok procenat alfa kiselina. Najpoznatiji su po citrusnim, svetlim, smolastim i tropskim aromama.

Engleske sorte hmelja čine oko 1% sveske proizvodnje. Intezitet aroma možda nije izražen kao kod američkih, ali paleta je široka i interesanta. Teže zemljanim notama, zelenoj travi, limunu, čajevima, menti i četinarima.

Slovenija je poznata kao proizvođač kvalitetnog hmelja, što stranih sorti, što domaćih. Poznati su po nežnim cvetnim notama, aromama slatkog voća, domaćih začina, i blagih citrusa.